Ο σύλλογος

Ο Σκοπευτικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρών (Σ.Α.Σ.Π.) ιδρύθηκε το 1994. Στο σύλλογο ασκούνται τρία είδη σκοποβολής:

 1. Σταθερού στόχου
 2. Πρακτικής σκοποβολής
 3. Skeet

Σταθερού στόχου

1. ΤΑΧΥΤΗΤΟΣ

Αγώνισμα που γίνεται στα 25 μέτρα και αποτελείται από 60 βολές που γίνονται σε δύο στάδια των 30 βολών το κάθε ένα. Το κάθε στάδιο χωρίζεται σε έξη σειρές των πέντε βολών. Οι πρώτες δύο σειρές του κάθε σταδίου βάλλονται σε 8 δευτερόλεπτα, οι επόμενες δύο σε έξη και οι δύο τελευταίες σε τέσσερα. Ο σκοπευτής σε όλες τις σειρές βάλλει τις πέντε βολές σε πέντε διαφορετικούς ανά βολή στόχους τοποθετημένους οριζόντια ο ένας δίπλα στον άλλο και όχι στον ίδιο στόχο όπως όλα τα άλλα αγωνίσματα. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι πυροβόλα των .22 short με λαβές που «κλείνουν» γύρω από το χέρι για μεγαλύτερη σταθερότητα. Οι στόχοι που χρησιμοποιούνται είναι οι «μεγάλοι» ISSF.

2. STANDARD

Το αγώνισμα γίνεται στα 25 μέτρα και αποτελείται από 60 βολές που χωρίζονται σε τρία στάδια. Το κάθε στάδιο χωρίζεται σε τέσσερεις σειρές από πέντε βολές η κάθε μία. Στο πρώτο στάδιο ο σκοπευτής έχει στην διάθεση του για κάθε σειρά 150 δευτερόλεπτα. Στο δεύτερο στάδιο ο διαθέσιμος χρόνος είναι 20 δευτερόλεπτα και στο τελευταίο στάδιο είναι μόλις 10 δεύτερα. Για το αγώνισμα αυτό χρησιμοποιούνται οι «μικροί» ISSF στόχοι για όλα τα στάδια. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι πυροβόλα των .22LR και μόνον με βάρος σκανδάλης όχι λιγότερο από 1000gr και ελεγχόμενες διαστάσεις όπλου και λαβής.

3. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Το μόνο αγώνισμα για τα πιστόλια μεγάλων διαμετρημάτων που γίνεται στην Ελλάδα. Αποτελείται από 60 βολές που χωρίζονται σε δύο εντελώς διαφορετικά στάδια των 30 βολών το κάθε ένα. Το πρώτο στάδιο χωρίζεται σε έξη σειρές των 5 βολών που για την κάθε σειρά ο σκοπευτής έχει 6 λεπτά για να βάλλει τον "μικρό" ISSF στόχο με τις πέντε βολές του. Το δεύτερο στάδιο χωρίζεται και αυτό σε έξη σειρές των πέντε βολών αλλά οι ομοιότητες του με το πρώτο σταματούν εδώ. Στο στάδιο αυτό ο στόχος αλλάζει και γίνεται πλέον ο «μεγάλος» ή αλλιώς "ταχείας". Ο στόχος επιτρέπεται να βληθεί μόνον για τρία δευτερόλεπτα με μία μόνον σφαίρα και κατόπιν «κλείνει» για 7 δεύτερα. Με διαδοχικά ανοίγματα και κλεισίματα τριών και αντίστοιχα επτά δευτερολέπτων ο σκοπευτής βάλλει τον στόχο με πέντε βολές ανά σειρά. Επιπλέον όσο ο στόχος είναι «κλειστός» ο σκοπευτής πρέπει να έχει το χέρι του σε γωνία έως 45 μοίρες και να μην σημαδεύει τον στόχο. Στο αγώνισμα αυτό χρησιμοποιούνται όπλα με μέγεθος βολίδας από .32 (7,65χιλ) έως και 38(9χιλ), με ανοιχτές λαβές (που να μην κλείνουν γύρω από το χέρι), το βάρος της σκανδάλης να μην είναι μικρότερο των 1360gr και να μην ξεπερνούν τα όρια των διαστάσεων που ορίζονται από την ISSF. Αγώνισμα μόνον για κατηγορίες ανδρών & εφήβων.

4. SPORT ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το μόνο αγώνισμα για γυναίκες και νεανίδες στην κατηγορία των πυροβόλων πιστολιών. Οι κανόνες, στόχοι και χρόνοι είναι ίδιοι με το αγώνισμα της κεντρικής πυροδότησης αλλά γίνεται με μικρού διαμετρήματος όπλα των .22LR (5,56χιλ)

2.Πρακτικής σκοποβολής

3. σκητ

Το Skeet είναι Ολυμπιακό άθλημα και ασκείται με λειόκανο όπλο διαμετρήματος έως cal 12 σε εκτοξευόμενο στόχο. Οι στόχοι είναι πήλινοι δίσκοι διαμέτρου 10cm που εκτοξεύονται από δύο πύργους που απέχουν μεταξύ τους 36,80m με ταχύτητα 135χλμ την ώρα.

Ο σκοπευτής στην διάρκεια του αγώνα σκοπεύει αλλάζοντας θέσεις στους οκτώ βατήρες που είναι τοποθετημένοι πάνω στο νοητό τόξο στις άκρες του οποίου βρίσκονται οι δύο πύργοι. Οι βολές είναι μονές όταν εκτοξεύεται ένας δίσκος μονός, ή διπλές (double) όταν εκτοξεύονται ταυτόχρονα δύο δίσκοι, ένας από κάθε πύργο σε διασταυρούμενες τροχιές και πρέπει να χτυπηθούν εντός ορισμένων ορίων. Ο κάθε αγώνας αποτελείται από 125 βολές οι οποίες πραγματοποιούνται σε πέντε γύρους των 25 βολών. Οι τρεις γύροι την πρώτη ημέρα του αγώνα και οι υπόλοιποι την δεύτερη ημέρα του αγώνα.

Σε κάθε αγώνα μετά την ολοκλήρωση των 125 βολών ακολουθεί ο τελικός σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ISSF των  6 πρώτων αθλητών του αγώνα. Έτσι ορίζονται οι τρείς πρώτες θέσεις, ανάλογα με τις επιδόσεις σε αυτόν τον τελευταίο γύρο.

Στο αγώνισμα του Skeet μέχρι φέτος υπήρχαν τρείς κατηγορίες: α΄, β΄ και γ΄. Στην γ΄ κατηγορία έπαιρναν μέρος οι σκοπευτές με επίδοση έως 80/125, στην β΄ κατηγορία 81 - 108/125 και στην α΄ κατηγορία από 108 και άνω. Από η α΄ κατηγορία χωρίστηκε στα δυο, στην α1 και στην α. Στην α1 αγωνίζονται οι σκοπευτές από 115 και άνω. Ο τελικός όμως των δυο κατηγοριών της α΄ είναι κοινός.

Οι διακρίσεις του συλλόγου μας από την ημέρα της ίδρυσής του είναι αρκετές:

 • Έτος 2000 πρωτάθλημα ΣΚΟΕ: Δεύτερη θέση στο ομαδικό με τους σκοπευτές Νίκο Σγούρα, Σοφοκλή Παπαδόπουλο και Νίκο Σαριτζόγλου.
 • Έτος 2001 πρωτάθλημα ΣΚΟΕ: Τρίτη θέση στο ομαδικό με τους σκοπευτές Νίκο Σγούρα, Σοφοκλή Παπαδόπουλο και Νίκο Σαριτζόγλου.
 • Έτος 2000 στο κύπελο β΄ και γ΄ κατηγορίας: Πρώτη θέση Σοφοκλής Παπαδόπουλος (100 βαθμοί).
 • Έτος 2003 στο κύπελο β΄ και γ΄ κατηγορίας: Δεύτερη θέση Ευθύμιος Καμίτσος.
 • Έτος 2006 στο κύπελο β΄ και γ΄ κατηγορίας: Τρίτη θέση Ευθύμιος Καμίτσος.
 • Έτος 2004 κύπελο α΄ κατηγορίας: Έβδομη θέση Νίκος Σγούρας.
 • Έτος 2011 Grand Prix Βελιγραδίου: Δεύτερη θέση Ευθύμιος Καμίτσος.

Αξιόλογες επιδόσεις που έχουν πραγματοποιήσει σκοπευτές μας είναι:

 1. Νίκος Σγούρας 119/125 + 24/25 Σύνολο 143/150
 2. Σοφοκλής Παπαδόπουλος 118/125 + 24/25 Σύνολο 142/150
 3. Ευθύμιος Καμίτσος 115/125
 4. Δημήτρης Φωτόπουλος 115/125

Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται  ΙΕΡΟΘΕΟΥ 90 είναι ανοιχτά Τετάρτη απόγευμα

Τηλ επικοινωνίας 2610314587