Σταθερός στόχος

Τα αγωνίσματα της σκοποβολής κατα ISSF (International Sport Shooting Federation) εκτελούνται σε προκαθορισμένους χώρους (κλειστούς ή υπαιθριους) και ορίζονται όλα απο Διεθνείς Κανόνες. Τα περισσότερα αποτελούν μέρος του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε όλα ο σκοπευτής βάλλει στόχο απο προκαθορισμένη θέση και σε αρκετά με προκαθορισμένη στάση.

  • ΠΙΣΤΟΛΙ

Πυροβόλο 

1. Ελεύθερο

Το αγώνισμα γίνεται στα 50 μέτρα και αποτελείται απο 60 βολές που πρέπει να γίνουν σε μέγιστο χρόνο 2 ωρών χρησιμοποιώντας πιστόλι των .22in (5,56mm). Το όνομα του το παίρνει απο το γεγονός ότι αντίθετα με τα άλλα αγωνίσματα δεν υπαρχουν περιορισμοί στο μέγεθος του όπλου, το βάρος της σκανδάλης ή την λαβή.

2. Ταχύτητος

Αγώνισμα που γίνεται στα 25 μέτρα και αποτελείται απο 60 βολές που γίνονται σε δύο στάδια των 30 βολών το κάθε ένα. Το κάθε στάδιο χωρίζεται σε έξη σειρές των πέντε βολών. Οι πρώτες δύο σειρές του κάθε σταδίου βάλλονται σε 8 δευτερόλεπτα, οι επόμενες δύο σε έξη και οι δύο τελευταίες σε τέσσερα. Ο σκοπευτής σε όλες τις σειρές βάλλει τις πέντε βολές σε πέντε διαφορετικούς ανα βολή στόχους τοποθετημένους οριζόντια ο ένας δίπλα στον άλλο και όχι στον ίδιο στόχο όπως όλα τα άλλα αγωνίσματα. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι πυροβόλα των .22 short με λαβές που «κλείνουν» γύρω απο το χέρι για μεγαλύτερη σταθερότητα. Οι στόχοι που χρησιμοποιούνται είναι οι «μεγάλοι» ISSF.

3. Standard

Το αγώνισμα γίνεται στα 25 μέτρα και αποτελείται απο 60 βολές που χωρίζονται σε τρία στάδια. Το κάθε στάδιο χωρίζεται σε τέσσερεις σειρές απο πέντε βολές η κάθε μία. Στο πρώτο στάδιο ο σκοπευτής έχει στην διάθεση του για κάθε σειρά 150 δευτερόλεπτα. Στο δεύτερο στάδιο ο διαθέσιμος χρόνος είναι 20 δευτερόλεπτα και στο τελευταίο στάδιο είναι μόλις 10 δεύτερα. Για το αγώνισμα αυτό χρησιμοποιούνται οι «μικροί» ISSF στόχοι για όλα τα στάδια. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι πυροβόλα των .22LR και μόνον με βάρος σκανδάλης όχι λιγότερο απο 1000gr και ελεγχόμενες διαστάσεις οπλου και λαβής.

4. Κεντρικής Πυροδότησης

Το μόνο αγώνισμα για τα πιστόλια μεγάλων διαμετρημάτων που γίνεται στην Ελλάδα. Αποτελείται απο 60 βολές που χωρίζονται σε δύο εντελώς διαφορετικά στάδια των 30 βολών το κάθε ένα. Το πρώτο στάδιο χωρίζεται σε έξη σειρές των 5 βολών που για την κάθε σειρά ο σκοπευτής έχει 6 λεπτά για να βάλλει τον "μικρό" ISSF στόχο με τις πέντε βολές του. Το δεύτερο στάδιο χωρίζεται και αυτό σε έξη σειρές των πέντε βολών αλλά οι ομοιότητες του με το πρώτο σταματούν εδώ. Στο στάδιο αυτό ο στόχος αλλάζει και γίνεται πλέον ο «μεγάλος» ή αλλιώς "ταχείας". Ο στόχος επιτρέπεται να βληθεί μόνον για τρία δευτερόλεπτα με μία μόνον σφαίρα και κατόπιν «κλείνει» για 7 δεύτερα. Με διαδοχικά ανοίγματα και κλεισίματα τριών και αντίστοιχα επτά δευτερολέπτων ο σκοπευτής βάλλει τον στόχο με πέντε βολές ανα σειρά. Επιπλέον όσο ο στόχος είναι «κλειστός» ο σκοπευτής πρέπει να έχει το χέρι του σε γωνία εως 45 μοιρες και να μην σημαδεύει τον στόχο. Στο αγώνισμα αυτό χρησιμοποιούνται όπλα με μέγεθος βολίδας απο .32 (7,65χιλ) εως και 38(9χιλ), με ανοιχτές λαβές (που να μην κλείνουν γύρω απο το χέρι), το βάρος της σκανδάλης να μην είναι μικρότερο των 1360gr και να μην ξεπερνούν τα όρια των διαστάσεων που ορίζονται απο την ISSF. Αγώνισμα μόνον για κατηγορίες ανδρών & εφήβων.

5. Sport Γυναικών

Το μόνο αγώνισμα για γυναίκες και νεάνιδες στην κατηγορία των πυροβόλων πιστολιών. Οι κανόνες, στόχοι και χρόνοι είναι ίδιοι με το αγώνισμα της κεντρικής πυροδότησης αλλά γίνεται με μικρού διαμετρήματος όπλα των .22LR (5,56χιλ)

 

  • ΤΟΥΦΕΚΙ

Πυροβόλο 

Ολα τα αγωνίσματα των πυροβόλων τουφεκίων γίνονται στα 50 μέτρα.

1. Τουφέκι .22 Πρηνηδόν

Ο σκοπευτής βάλλει σε θέση πρηνηδόν 60 βολές σε στόχο ISSF πυροβόλου τουφεκίου σε χρόνo 1 ώρας και 30 λεπτών. Χρησιμοποιούνται όπλα των .22LR

2. Τουφέκι Τριών Στάσεων (3χ40) ή (3χ20)

Ο σκοπευτής βάλλει 60 βολές χωρισμένες σε 3 στάδια. Για το κάθε στάδιο αλλάζει και την στάση του απο Ορθια σε Γονηπετώς σε Πρηνηδόν. Σε κάθε στάδιο βάλλει 40 βολές. Οι άνδρες σκοπευτές έχουν στην διαθεση τους 1 ώρα για την Ορθια στάση, 1 ώρα και 30 λεπτά για την Γονατιστή και 1 ώρα και 15 λεπτά για την Πρηνηδόν. Οι γυναίκες έχουν 2 ώρες και 30 λεπτά για το σύνολο των στάσεων και βάλλουν 20 βολές ανα στάση. Χρησιμοποιούνται όπλα των .22LR

3. Τουφέκι 300μ